T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / İNEGÖL - Müşerref-Muzaffer Samda İlkokulu

Yıllık Çalışma Planı

MÜŞERREF MUZAFFER SAMDA İLKOKULU

2022–2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ETKİNLİKLER VE İZLEME-DEĞERLENDİRME

AY

YAPILACAK ETKİNLİKLER

AÇIKLAMALAR

AÇIK HEDEF

İZLEME DEĞERLENDİRME

 

 

EKİM

 1.Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin oluşturulması ve ilk toplantısının gerçekleştirilmesi

Okul idaresi tarafından;

 2. Beslenme dostu okul projesi yıllık planının hazırlanması

"Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi" tarafından

 3.Doğru el yıkama ile ilgili bilgi verilmesi, videolar izletilmesi.

(15 Ekim Dünya El Yıkama Günü)

 Örnek:http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4cda14e91a7

 "Kıpırdak ile Şıpırdak El Yıkama"

 4.Doğru beslenme ile ilgili bilgi verilmesi, videolar izletilmesi (16 Ekim Dünya Gıda Günü)

Örnek:http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f548236abdd7

 "Kıpırdak ile Şıpırdak Yararlı Besin Seçelim"

3-4. Sınıf Öğretmenleri tarafından

 5.Okulun internet sayfasında Beslenme Dostu Okul köşesinin oluşturulması.

 6.Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının hazırlanması. (Besin Grupları-Tahıllar)

 7.Sınıf bilgisayarlarına beslenme dostu okul klasörünün kopyalanması.

 8.Okul kantininin denetlenmesi.

"Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi" tarafından

KASIM

 1.Beslenme Dostu Okul Projesi için sınıf öğrenci temsilcilerinin seçilmesi.

 2. Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi; beden kitle indekslerinin hesaplanması.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-hesaplamalar/beslenmehareket-cocuk-beden-kitle-indeksi.html

1-2. Sınıf Öğretmenleri tarafından

 3.2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası ile ilgili farkındalık yaratmak için maske takarak okula gelinmesi (2 Kasım), öğrencilere lösemi ve kanser konusunda bilgi verilmesi.

 4.T.C.Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı "Kanser ve Beslenme" broşürünün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

3-4. Sınıf Öğretmenleri tarafından

 5. Sınıf öğretmenlerinden alınan beden kitle indekslerinin incelenerek çok zayıf, zayıf, fazla kilolu ve şişman öğrencilerin tespit edilip önceki listelerle karşılaştırılması, değişikliklerin belirlenmesi,  öğrencilerin gruplandırılarak velileriyle görüşülmesi, gerekli görülen durumlar için diyetisyene yönlendirmenin yapılması.

 6.14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirme yapılması ve  T.C. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı "diyabet ve Beslenme"  broşürünün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi,

*Sınıf Öğretmenleri ve Rehber Öğretmen Dilek DEDE tarafından

*Sınıf Öğretmenleri tarafından

 7. Doğru diş fırçalama ile ilgili bilgi verilmesi, videolar izletilmesi.

 (18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası)

 Örnek: http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4cdb4d400c2

 "Kıpırdak ile Şıpırdak İnci Dişler" veya Çürük Ali ve Mikrop Necati isimli çizgi filmin diş  sağlığı ile ilgili olanları.

 8. Her sınıfın beslenme saatinden sonra okul bahçesindeki çeşmede sırayla diş fırçalaması

 9. Tahıllar konusunda bilgilendirme ve sınıfların makarna salatası günü etkinliği yapması.

*Sınıf Öğretmenleri tarafından;

*Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

 10. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmene Mektup isimli broşürün öğretmenlere ulaştırılması.

 11. Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının güncellenmesi.

(Besin Grupları – Meyveler ve Sebzeler)

 12. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından;

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Beslenme Dostu Okul Projesi sınıf öğrenci temsilcileri tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından;

 

ARALIK

 1. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Veliye Mektup isimli broşürün velilere ulaştırılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından;

 2. 12-18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında yapılacak etkinliklerde sağlıklı yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi.

 3. Sağlıklı ekmek arası veya kahvaltı günü etkinliği yapılması.

 4. Öğrencilere sağlıklı beslenme konulu seminer verilmesi.

2. Sınıf Öğretmenleri tarafından

3. Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Rehber Öğretmen Dilek DEDE tarafından;

 5.  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğrenciye Mektup isimli broşürün öğrencilere ulaştırılması.

 6. Meyve günü etkinliği yapılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

*Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

 7. Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının güncellenmesi. (Besin Grupları – Et Grubu, Yumurta)

 8. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme Dostu Okul Projesi sınıf öğrenci temsilcileri tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından

OCAK

1.http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4ce67fe4154Tanımalıyım Besinleri videosunun öğrencilere izletilmesi.

2.Besinleri Tanıyalım adlı broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

1. Sınıf Öğretmenleri tarafından;

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

3.http://www.eba.gov.tr/video/izle/1465189bcce3e09d531644863eba36573fe6ec9218006 sayfasından öğrencilere Sağlıklı Beslenme isimli videonun izletilmesi.

4. Menemen günü etkinliği yapılması.

3.Sınıf Öğretmenleri tarafından

4.Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

5. 1. yarıyılda yapılan çalışmaların değerlendirilmesi

6. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından

 ŞUBAT

 1. http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4ce28fd9d29 Öğünler Konuşuyor videosunun öğrencilere izletilmesi.

1.Sınıf Öğretmenleri tarafından

 2.Güvenli Gıda Tüketiminde Temel İlkeler adlı broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

 3.http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4ce6a703413  Dışarıda Ne Yemeli? videosunun öğrencilere izletilmesi.

 4. Ekmek arası köfte günü etkinliği yapılması.

3. Sınıf Öğretmenleri tarafından

4. Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

 5.   Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının güncellenmesi. (Besin Grupları – Baklagiller)

 6. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme Dostu Okul Projesi sınıf öğrenci temsilcileri tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından;

 

 

 

MART

 1. Baklagiller konusunda öğrencilere bilgilendirme yapılması.

 2. Aşure günü etkinliği yapılması.

1. Sınıf Öğretmenleri tarafından;

2. Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından

 3. Susuzluğu konu alan video ve filmlerin öğrencilere izletilmesi

 4. Dünya Tuza Dikkat Haftası (11 – 16 Mart) çerçevesinde aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararlarının öğrencilere anlatılması, konu ile ilgili videoların izlenmesi, araştırmaların yapılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

 5. 22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili 4. Sınıf öğrencileri arasında "su" konulu şiir yarışmasının düzenlenmesi, kazananlarına ödüllerinin verilmesi. Eserlerin sergilenmesi.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından

 6.  Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının güncellenmesi.

(Besin Grupları –Kuruyemişler)

 7. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme Dostu Okul Projesi sınıf öğrenci temsilcileri tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından

 

 

 

NİSAN

 1. Kanser hakkında bilgilendirme yapılması,(1 Nisan Dünya Kanser Günü)

 2.http://www.eba.gov.tr/video/izle/video4f4ce6a703413  Evde Yerim Yemeğimi videosunun öğrencilere izletilmesi.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

*Sınıf Öğretmenleri tarafından

 3. 7 Nisan Dünya Sağlık Günü çerçevesinde velilere yönelik diyetisyen semineri düzenlenmesi. (10 Nisan 2019-Çarşamba)

(7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası)

 4. Kuruyemiş haftası etkinliği yapılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Diyetisyen tarafından;

*Sınıf Öğretmenleri ve öğrenci velileri tarafından;

 5. Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi; beden kitle indekslerinin hesaplanması.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-hesaplamalar/beslenmehareket-cocuk-beden-kitle-indeksi.html(15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü) kapsamında kasım-nisan arasında büyümeleri hakkında öğrencilerin ve velilerin bilgilendirilmesi.

 6. Vücut Ağırlığı Kontrolü adlı broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

*Sınıf Öğretmenleri tarafından

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından

 7.  Okul içi ve sınıf içi Beslenme Dostu Okul panolarının güncellenmesi.

(Besin Grupları – Süt ve Süt Ürünleri)

 8. Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme Dostu Okul Projesi sınıf öğrenci temsilcileri tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından

MAYIS

 4. İlköğretim Çocukları İçin Egzersiz adlı broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

 5.21 Mayıs Dünya Süt Günü çerçevesinde sütün yararlarının öğrencilere anlatılması, Süt konulu broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

 6.Resim yarışmasını kazananlara ödüllerinin verilmesi panoda sergilenmesi.

 7.Boş süt kutularıyla maket yapma etkinliği düzenlenmesi.

 8.22 Mayıs Dünya Obezite Günü sebebiyle Şişmanlık Farkındalığı isimli videonun izletilmesi.

http://www.eba.gov.tr/video/izle/7412b9d0b45b8f28541b788779c0d00339ba8bb032004

9.Obezite ve Sağlıklı Beslenmede 12 Adım adlı broşürün öğrenci ve velilere ulaştırılması.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

*Sınıf Öğretmenleri tarafından

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Sınıf Öğretmenleri tarafından

HAZİRAN

 1. Yıl boyunca yapılan çalışmaların değerlendirilmesi.

 2.Okul kantininin denetlenmesi.

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından

*Kantin Denetleme Ekibi tarafından

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.10.2018 - Güncelleme: 20.02.2023 11:58 - Görüntülenme: 549
  Beğen | 7  kişi beğendi